KPSS ye nasıl hazırlanmalıyım?

Değerli aday arkadaşlarım merhaba. Şimdi elimden geldiğince dilimin döndüğünce sizlere kpss sınavına nasıl hazırlanmanız gerektiği hakkında tecrübelerimden hareketle bir şeyler söylemeye çalışacağım.

Öncelikle şunu bilmenizi, isterim. KPSS sınavı eğitim hayatınız boyunca daha önce girdiğiniz sınavlardan biraz farlı bir sınav. Hem muhteva hem de sonuçları açısından farklı. Şunu aklınızdan çıkarmayın bu sınav direk meslek edindirmeye odaklı bir sınav. Yanı eğer başarılı olursanız birkaç ay belki altı ay sonra bir kadroya atanacaksınız ve mesleğe başlayacaksınız. Bunu aklınızdan çıkarmazsanız emin olun sizin için önemli bir motivasyon kaynağı olur.

Videoyu sevenler KPSS Bilgilendirme videosu ve Tarih ders videoları için tıklayın

KPSS sınavını kendine has özelliklerinde biriside sınav anında bazı testlerde hızınızın bazı testlerde bilginizin ön plana çıkması gerektiği. Biliyorsunuz bu sınavda 30 matematik 30 Türkçe 27 tarih18 coğrafya 10 vatandaşlık ve 5 tane güncel konulardan soru gelmekte. Özellikle Türkçe ve matematik soruları sınav anında zamanınızı çok alır bu sebeple sınava hazırlanırken Türkçe ve matematik testlerinde doğru çözmenin yanında hızlı çözmeye de odaklanmanız gerekmekte. Türkçe paragraf ve matematik çalışırken lütfen bunu göz ardı etmeyiniz bu nüans emin olun size çok şey kazandıracaktır.

Bununla birlikte Türkçe matematikte hız kazanmak biraz zaman alabilir. İşte bu yüzden ders çalışmaya Türkçe ve matematikten başlamalı süreç boyunca da hiç bırakmamalısınız. Diğer dersleri de başla bitir tekniği ile Türkçe ve matematiğin yanında götürmelisiniz. Yani Türkçe ve matematiği bitirdikten sonra bu derslerin sorularını çözerken tarihe başlamalı tarih bitirince coğrafya sonra vatandaşlık olarak devam ederseniz sanırım daha iyi olur.

Türkçe soruların omurgasını paragraf soruları oluşturur. Oyuz Türkçe sorusundan her sene ortalama yirmi tanesi paragraf sorusudur. Burada dikkat etmeniz gereken şey paragraf sorularında doğru çözmenin yanında hızlı ve doğru çözmeye de odaklanmanız. Peki, paragraf çözümünde nasıl hızlanırım cevabı çok basit çok sık paragraf sorusu çözerek. Eğer kaba bir hesapla sekiz ay sınava hazırlanacaksanız her gün mutlaka 40 paragraf sorusu çözmeniz gerekir. Bu yüzden birkaç tane paragraf soru bankası edinin ve hiç sıkılmadan aksatmadan günde kırk paragraf sorusu çözün. Eğer bunu yaparsanız göreceksiniz ki; başlankıçta 60-80 dakikada çözdüğünüz soruyu 40 dakikaya kadar indireceksiniz. Bu nu yaparsanız kazanacağınız ikinci yetenekte paragraf soru tiplerine aşina olmak ki bir zaman sora soruyu okumaya başladığınızda cevaplar kafanızda şekillenmeye başlayacak. İşte o vakte kadar sabreder ve günde hiç aksatmadan paragraf çözmeye ısrar ederseniz.  Enin olun Türkçede 27-28 net sizin için içten bile değil.

Şunun altını da kırmızı ve kalın bir kalemle çizmek istiyorum. KPSS sınavının en belirleyici testi Matematik ve tarihtir.

Biraz önce nasıl Türkçe sorularından bahsederken Türkçe sorularını omurgasını paragraf soruları oluşturur dedik isek matematik testinin omurgasını da problem soruları oluşturmaktadır. KPSS sınavında matematik sorularının 12-13 tanesi problemlerden gelmekte. Problem soruları tıpkı paragraf soruları gibi sınav esnasında bizim çok vaktimizi alır, eğer hız kazanmaz isek.  O yüzden bir taraftan paragraf çözerken diğer yanda matematikte problem sorularında hız kazanmaya çalışmalıyız. Bunun içinde piyasada ı sevilerine göre değişen problem kitapları var ki muhakkak edinmeniz gerekir. Çeşitli alternatifler olmakla birlikte benim âcizane tavsiyem önce Aperatif problemler kitabı ardından orta zorlukta bir problemler kitabı ardından hamle problemler kitabı çözülüp bitirirlerse işe yarar. Tabi bu söylediklerim matematik yeteneğinin ortalamanın üste olan aday arkadaşlarım için geçerli. Maalesef aday arkadaşlarımın önemli bir kısmında matematik zafiyeti var. Unutma KPSS sınavı matematik ve tarih olmadan olmaz. O yüzden eğer matematikle aranda bir platonik ilişki varsa hemen hem de hiç vakit kaybetmeden bu ilişkiyi düzeltmelisin. Bunun da birçok yolu var. Emin ol korkma kendi başına bu sorunu haledebilirsin. Piyasada bu anlamda san kendi kendine matematik öğretecek pek çok yayın var. Olmadı video dersleri dinle, oda olmadı özel ders al. Ama en azında 15 matematik yapacak bir strateji geliştir.

Özellikle tarih aday arkadaşlarımda bir tedirginlik oluşturuyor. Hele hele sayısal kökenli arkadaşlarım bu konuda daha muzdarip. Ama benim âcizane tavsiyem konu çalışırken gerek ders dinlerken tarihte yapılan en önemli yanlış, bir konu ya da ünitede olabildiğince detaya inmek. Bu yolun yanlış olduğunu düşünüyorum. Bir aday arkadaşım tarih çalışırken bence ilk aşamada o ünite ile ilgili genel bir malumata sahip olmalı. Tıpkı matematik gibi tarihte de detaya hâkim olmak için önce ön öğrenmelere sahip olmalısın. Zihninde, hafızana almak istediğin detayı yerleştirecek, bir yapı oluşmalı önce. Yoksa öğrendiğini sandığın detay kaybolup gider ben buna eklemleme diyorum. Emin olun işinize yarar. Tekrar etmekte fayda var tarih için söylüyorum. Her üniteyi önce genel omurgasına hâkim olun. O ünite ile ilgili detayları o omurgaya eklemlemek için bol bol ama pek çok farklı kaynaktan soru çözün yani detayları soru ile kalıcı hale getirmeye çalışın emin olu yaralı oluyor.

Tarihten hemen sonra, takriben sınava dört ay kala coğrafyaya başlayın derim ben.  O vakte kadar matematik Türkçe tarihi dört başı mağrur bir şekilde bitirmek şartı ile. O son düzlükte coğrafya ve vatandaşlık halledilir. Çünkü bu iki ders özellikle vatandaşlık uzun süre hafızada kalmıyor önceden vatandaşlık çalışıp akılda tutmaya çalışmaktansa son düzlükte çalışmak mantıklı başlangıçtaki enerjinizi tarih ve matematiğe vermeniz daha doğru diye düşünüyorum.

Coğrafya için söyleyeceğim şey son üç, üç bucuk ay bakman yeterli olur. Ama o vakte kadar paragrafta hızlanmış, matematiği halletmiş ve tarihi bitirmiş olman şartı ile. Çünkü KPSS coğrafyası müfredat olarak geniş olmamakla birlikte bazı sorularda detay istiyor ve ezber gerektiriyor. Bir de tarih gibi anlamlı bir şekilde hafızana yerleştirme açısından pek elverişli değil. O yüzden kısa süreli belleğe atıp sınava yakın çalışmak mantıklı. Türkiye’nin her şeyini bilmen gerekiyor sayı hocam. Ama memleketi biraz gezmiş isen sana faydası çok olacaktır. Türkiye’nin ovalarını dağlarını göllerini ırmaklarını yer altı kaynaklarını tarım ürünlerini iklimini turizmini sanayisini fabrikalarını yolarını ulaşımını komşularını ayrıntıları ile bilmen gerek vesaire bu liste daha da uzaya bilir. Bu bilgileri hafızda tutmak tarih kadar kolay değil o yüzden ben deri ki sınava yakın çalış. Aynı şeyleri vatandaşlık içinde söylüyorum.

Birde süreçte hangi haleti ruhiye ile çalışman gereken şeyler söylemem gerekirse. Bil ki KPSS sınavı bir maratondur.  Maraton uzun soluklu bir yarıştır. Nefesini yani çalışma enerjini zanna yaymalısın. Tüm Türkiye de KPSS sınavına gireceklerle aynı seviyede ilerle. Bu yüzden KPPS sınavı için oluşturulmuş sosyal medya araçlarını takip et. Onlarla beraber yürütmek gerekiyor. Eğer altı yedi ay kopmadan devam edersen son düzlükte herkes bıkın v e sıkkınken sen sprint at ve hedefe ulaş.

Biliyorum yaşımız itibariyle belki bir ailemiz çocuğumuz hatta özel sektörde bir işlimiz var. İşte aslında sınavı zor kılan aslında içeriği değil bizim durumumuz sınavı bizim için zorlaştırıyor. Ama gereken emeği verip fedakârlık yaparsan bence olmamamsı için bir neden yok.

Ve beklide en önemli boyut. Deneme boyutu. Öncelikle çok erken deneme yapma.  Moralini bozabilir. Ama konular biraz ilerlediğinde önce her on beş günde ocaktan sonra her hafta yapmalısın. Denemelerden sonra kesinlikle deneme amaliz edilmeli yanlışlara doğrulara bakılmalı bu gerçekten ok önemli. Kendine özgü bir deneme stratejin olsun hangi testten başlarsan zamanı daha iyi kullanıyorsun hangi sırayı izlersen daha konsantre oluyorsun bunları değerlendir ve bir sıra belirle tüm denemelerde aynı sıra ile soruları çöz.

Unutmayın arkadaşlar hem sınav öncesinde hem de sınav anında enerjisini, dikkatini ve konsantrasyonunu zamana yayan kazanacak.