- Tarih dersinde başarılı olmak için nasıl çalışmalıyım? Tarih dersine nasıl çalışılır? Tarih dersine ben nasıl çalışıyorum işte tüm bu sorulara auroraninkirintilari
- çok güzel cevap vermiş. Siz de instada
auroraninkirintilari yı takip edin. Tabi bu arada @ibrahimhocca‘yı da takip edin… - (İhtiyacı olanlar için tavsiye yazılarımı tekrar paylaşıyorum )
Herkese merhaba
Bir önceki gönderimde nasıl çalıştığımı merak ettiğiniz bir ders söyleyin demiştim.Çoğunluk tarih ve matematik demiş.Bugün gönderi için tarihi seçtim. E hadi başlayalım. - 1 – Öncelikle tarih herkese detay ve ezber gelen bir derstir.Ancak aslında test usulü bir sınava girdiğimiz ve soruların çoğunluğu (ygs açısından )yorum sorusu olduğu için aslında bir konuyu genel alt başlıkları ile bilmemiz bizim için yeterlidir.Noktasına kadar ezberlemek bizi kısa zamanda konuyu unutmaya ve tarih dersinden nefret etmeye sürükler.Konuyu genel hatlarıyla bilmek dedik.Bunun için en önemli ilke “kaynak seçimi “.Kaynağın ince olması konuyu hızlı geçtiği anlamına gelmez.Tıpkı kalın olunca gerekli her şeyin olduğu anlamına gelmediği gibi.Ben ………….kullanıyorum ve açıkçası memnunum.Tüm konular yerli yerinde ne fazla ne eksik. Ama bana sorarsanız gidip kalın @ibrahimhocca kalın sizi sıkacak ygs açısından bir sürü fazla bilgi ile dolu olan tarih kitaplarına para vermeyin.Onun dışında .. …..tarih kitabının da güzel olduğunu duydum.Bu benim tavsiyemdir almak zorunda değilsiniz.
- 2 – İşin en önemli kısmı kaynak kısmını hallettikten sonra gel gelelim benim nasıl yol izlediğime.Ben video dinleyerek anlamadığımı (en azından tarihte )kısa bir süre önce fark ettiğim için video dinlemiyorum.Ancak siz o şekilde alıyorsanız Sacide hoca,@ygslystarihprova, hocalara geldik vb. kanallardan dinleyebilirsiniz.
- 3-Ben ilk önce 2 konu anlatım kaynağını koyarım önüme.Bunlardan birisi Delta kültür birisi de sınıf defterimdir. Bu şekilde 2 kaynağımızın olması eksik konuları birbiri ile karşılaştırarak tamamlamaya ve tam donanımlı notlar yazmamıza yardımcı olacak.Bunlarda bir tanesine eksik kısımları yazıyorum.Yazarken aslında birçoğumuzun anlamadığı ve haliyle uygulamadığı bir şey vardır.”Ne için yazıyoruz?”Çünkü beynimiz yazarken tek bir noktaya odaklandığı için daha fazla akılda kalıcı oluyor.
#ygstarih #lystarih #inkilaptarihi #2018tayfa#2018ygslys #ygslys2018 #2018ygs#calismatavsiyesi #ygs #lys #ygslys #study#studygram #studyblogger - auroraninkirintilari
- 4 – Neyin önemli olduğunu nasıl anladığıma dair küçük bir ipucu verecek olursam @ibrahimhoccailkler,hangi olay hangi padişah döneminde,hangi padişah hangi konularda yenilik getirdi,devleti önemli yapan özellikler vb.
- 5-Birde tarihte not alırken asla sıkılmam çünkü bol bol renkli kalem kullanırım her başlığı,alt başlığı renkli kalemlerle yazarım.İlklerin altını fosforlu kalemle çizerim ve büyükçe yazarım.Kısacası kelimeleri gözümün içine sokarım ki unutmayayım :)Bu şekilde hem çalışırken hemde daha sonradan o konuyu tekrar ederken istekli olurum,sıkılmam.Eğer çok fazla renkli kalem kullanmayı sevmiyorsanız lacivert siyah ve önemli yerler için kırmızı tavsiyemdir.
- 6-Not kısmı bittiğine göre her ne kadar konuyu anladığımızı düşünsek de afalladığımız test kısmına geldik.Arkadaşlar bu konu o kadar önemli ki aslında.Tarihte çok fazla soru bankam olduğu için bunu çok iyi fark ediyorum.Bazı kaynaklar çok fazla konunun detayına girer yanlış yapınca moralimiz bozulur.Ama bilmeyiz ki bizim o bilgiye ihtiyacımız yok !Olabildiğince test kitaplarımızın öğretici ve “yoruma dayalı “olmasına özen gösterelim.Siz sormadan söyleyeyim kullandığım kaynaklar arasında en beğendiklerim
- 7-Peki tarihte testi nasıl çözmeliyiz?
Test çözerken sorunun üzerine notlar almak çok önemlidir.Aslında önceden her ne kadar katılmasam da tarihte konuyu testte öğrenmek denen bir gerçek var.Ezber yaparken/çalışırken binlerce defa tekrar ettiğiniz bir kelimeyi ertesi gün unutabilirsiniz.Ancak o kelimeden yola çıkarak hazırlanan farklı 3-4 soru kalıbı görmek tam anlamıyla konuyu pekiştirmek demektir.Bu yüzden elimizden geldiğince bol bol test üzerine not almaya çalışmalı ,tekrar yapmalı ve bol bol soru tipi görmeliyiz.Unutmayalım ki tarih aslında paragraf çözmek gibidir.Çözdükçe pekişir,konular arasında mantık ve ilişki kurmayı öğrenir işte tam bu noktada da tarihi öğrenebiliriz.
8-Son olarak ön yargı ve kaygısız tüm dünyayı fethedebileceğimizi,sevginin tüm zorlukların anahtarı olduğunu söylemiş miydim?🙋 - Sizin de bu tarz öğrenciler için yazılaınız varsa gönderin ibrahimhocca.com da yayınlayalım…
- Edebiyat nasıl çalışılır yazısına ulaşmak için tıklayın.