Edebiyat çalışma tavsiyeleri
@auroraninkirintilari Nin o güzel kaleminden, bence İnstada takip etmelisin…
(İhtiyacı olanlar için tavsiye yazılarımı tekrar paylaşıyorum )
Selam 🙆
Fotoğraftan da anlaşılacağı üzere kendimce farklı kaynaklardan da yardım alarak edindiğim edebiyat çalışma tavsiyeleri vereceğim size.Çok istek vardı bu yönde bende sizi kırmak istemedim.Umarım işinize yarar🌹
YKS Edebiyat nasıl çalışılır diye düşünülünce herkesin klasik derdi de onlarca yazar ve belki yüzlerce eserin nasıl ezberleneceğidir. Bence her insan zekâ yapısına uygun yolu seçmeli. Örneğin, benim gibi görsel zekâsı ön planda olan biriyseniz, mutlaka bir mantar pano edinin. En çok karıştırdığınız yazar – eser eşleştirmelerini veya söz sanatlarını oraya yazınız. Bir hafta kadar panoda kalanları adınız gibi ezberleyebiliyorsunuz. Sonra başka ezberlemekte zorlandığınız şeyleri yazıp asıyorsunuz. Bu sistem böyle gidiyor. Tabi burda dikkat etmeniz gereken şeylerden biri ders çalışırken panonun sizin dikkatinizi dağıtmamasıdır. Panoya sadece ders aralarında, odaya yeni girdiğinizde ve odadan çıkarkenki gibi aklınızın boş olduğu zamananlarda göz atmanız daha faydalı olacaktır.
Diğer bir teknik de şu şekildedir: Küçük bir kartın bir yüzüne yazarın adını, diğer yüzüne eserlerini yazın ve kartları bir kutu veya kavanozun içine atın. Karıştırıp bir kart çekin ve eserleri çıktıysa yazarı, yazar çıktıysa eserlerini söylemeye çalışın. Kartlara dönemleri, akımları, vs. ve özelliklerini de katabilirsiniz. Kavanoz/kutudaki kartlar bitene kadar oyuna devam edin. Bu alıştırmayı gün içinde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.Bu benim en sevdiğim yöntemdir.İki yöntemde de en önemli olan nokta sesli okumanızdır. Çünkü insan hafızası; hem görüp hem duyduklarına karşı, sadece gördüklerine karşı olduğundan daha duyarlıdır.
En çok yapılan hatalardan biri devamlı konu çalışma hastalığıdır. “Konularım bitmedi.”, “Uff nasıl yetiştireceğim!”, “Konular bitsin şu kadar soru bankası bitireceğim.” gibi hezeyanlar sonunuzun iyi olmadığını gösteriyor maalesef. Çünkü, her derste olduğu gibi edebiyat dersinde de konuların peşine soru çözümü yapılmalıdır. (Devamı yorumda⬇)
.
#2018tayfadersçalışıyor #2018tayfa #tyt #yks #tytyks #study #studygram #studymode #studyhard #study
auroraninkirintilari
Hele edebiyat gibi ezbere dayalı bir derste test mantığıyla öğrendiğinizi sürekli ölçmeniz gerekiyor. Çözdüğünüz her test bilginizi test etmenizi sağlayacak. Adı üzerinde test. Ayrıca yanlış çıkan sorular ile iyi ezberleyemediğiniz, iyi kavrayamadığınız konuları da tespit etmiş olacaksınız. Bu da size oraları tekrardan gözden geçirme fırsatını verecek. Konu konu test çözebileceğiniz gibi belirli bir seviyeye geldiğinizde edebiyat denemeleri çözmeye başlamanız mantıklı olacaktır. Soru çözerek, aynı zamanda, ezberlemeniz gerekenlere devamlı maruz kalmış olacak ve onları daha rahat hatırlayacaksınız. YKS Edebiyat nasıl çalışılır sorusunun en kısa ve öz cevabıdır bu: Güzelce ezberleyip bol test ile kendini sınamak!
Birde gelelim kaliteli kaynak kullanmanın önemine.Şimdi burada sizi reklama boğmak istemiyorum ama sürekli sorduğunuz için kullandığım be beğendiğim kaynakları söyleyeceğim.Tabi şunu söyleyeyim bence gidin kendiniz inceleyin alacağınız kaynağı!Ben kullandığım kaynaklar arasında …….. beğeniyorum.
Son olarak edebiyat soruları bilgi esaslı olup öncelikle konuyu çalışmakla alakalı.Burada ezber yapmaktan öte, biraz şair, yazar ve türlerle alakalı okumalar yapmanın da faydası olacaktır. Kısa özetler okumak, biyografiler okumak, dönemlerin tarihsel özelliklerini irdelemek daha iyi bir şeklide kavramayı sağlayacaktır.
Eğer sizinde uyguladığınız ve yararlı bulduğunuz yöntemler varsa yazın yorum herkes yararlansın,hoşça kalın🌷
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.